sâmbătă, 21 mai 2011

Sculptorul roman ION IRIMESCU

(n. 27 februarie 1903, Fălticeni – d. 28 octombrie 2005, Fălticeni) a fost un sculptor român, pedagog şi membru al Academiei Române.
Nu am stiut nimic despre el decat ca a fost un sculptor roman.Nici macar lucrarile lui nu cred ca le-am vazut pana acum sau n-am stiut sa le vad?Cine stie?

După absolvirea şcolii primare din Fălticeni, urmează cursul secundar la Liceul Nicu Gane din acelaşi oraş. Între 1924 şi 1928 este student al Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori de sculptură pe Dimitrie Paciurea şi Oscar Han. În anul 1928, la absolvirea academiei, are loc debutul său la Expoziţia de Pictură şi Sculptură din Bucureşti. În 1930, obţinând o bursă de studii a şcolii române din Fontenay-aux-Roses, pleacă la Paris şi se înscrie la Académie de la Grande Chaumière, unde lucrează sub îndrumarea profesorului Joseph Bernard. În 1932 i se acordă Menţiunea de onoare a Societăţii artiştilor francezi, pentru lucrarea Autoportret, expusă la Salonul de primăvară de la Paris.

Ion Irimescu a trait 102 ani si a fost al doilea artist roman (dupa Cella Delavrancea) inca in viata cand Academia i-a sarbatorit centenarul.
A lasat in urma sute de sculpturi si mii de desene, cele mai multe dintre ele adapostite la Muzeul Ion Irimescu din Falticeni, deschis in 1975.
ion-irimescu2ion-irimescu3ion-irimescu1ion-irimescu5
Din 1933, anul întoarcerii în România, Ion Irimescu participă la toate expoziţiile organizate, atât în ţară cât şi în străinătate. În 1940 este numit profesor la Academia de Belle Arte din Iaşi, mai târziu (1950) la Cluj, iar din 1966 funcţionează ca profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti.
muddle-head.weblog.ro/